Börja spela bangolf

Börja spela bangolf - så funkar det

Bangolf, eller minigolf som sporten hette förr i tiden, kan utövas av alla. Gammal som ung.
För att starta behövs oftast inte mer än en klubba och 3-4 bollar med olika studs, tyngd och hårdhet för olika typer av underlag, banor och hinder.

Sverige är en av världens främsta bangolfnationer med mängder av medaljer i EM och VM både på senior- och juniorsidan. Tyskland ses av många som den världsledande nationen inom sporten, men Sverige är inte långt efter. 

Bangolf är enkelt att börja spela oavsett ålder. Du behöver en klubba som är lite olik den du kanske känner igen från allmänhetsklubborna då den har gummi (oftast 6 eller 8 mm tjockt) på ena sidan. Men den största skillnaden mellan allmänhetsspel och tävlingsspel ligger i bollarna. Det finns tusentals olika bollar med olika studs, hårdhet och vikt som passar för olika underlag och bantyper.

För alla de 4 underlag det tävlas på (Filt, Europabanan, Betong samt MOS (Minigolf Open Standard/äventyrsgolf) så finns ett officiellt rankingsystem. 

Det finns ungefär 1700 licenserade spelare i landet från Ungdom C upp till Herrar Veteraner. Svenska Bangolfförbundet (www.bangolf.se) har mer information om elit- och breddverksamhet. Se gärna filmen nedan med en av världens bästa bangolfare genom tiderna, Carl-Johan Ryner som lär dig grunderna på ett pedagogiskt sätt.

Det finns även ett seriesystem i fyra steg från division 3 upp till Elitserien. I Elitserien spelar de 8 främsta lagen i landet. Elitserien har dominerats av Uppsala BGK de 2 senaste decennierna men vi i Skoghall är inte långt efter med tre SM-guld de senaste sju säsongerna (2016, 2019 och 2022).

Lär dig spela bangolf - tips och tricks

En av världens bästa bangolfspelare genom tiderna, Carl Johan Ryner delar här med sig av sina bästa tips och tricks för att du som ny bangolfspelare ska kunna utveckla ditt spel.

Bli medlem i Skoghall BGK!

Sugen på att spela mer bangolf? Då ska du absolut bli medlem hos oss. Förutom att spela gratis hela säsongen så kan du vara med på våra kvällstävlingar från maj till september. Läs mer här om medlemskap

Familjemedlemskap

Bangolf - den perfekta familjeaktiviteten!
Med vårt Familjemedlemskap spelar ni gratis hela säsongen. Gäller för max 2 vuxna och fritt antal barn som är skrivna på samma adress.

Familjemedlemskap 2022: 500 kr
Kostnad för 2023 fastställs vid årsmötet

Enskild medlem

Självklart har vi även enskilt medlemskap. Samma förmåner som för familj - gratis spel hela säsongen. Alla våra medlemsskap berättigar till deltagande på våra kvällstävlingar.

Enskilt medlemsskap 2022: 300 kr
Kostnad för 2023 fastställs vid årsmötet

Ungdom/pensionär

För dig som är lite yngre (-18 år) eller lite äldre (+65 år) finns också ett lite billigare alternativ. Samma förmåner som för familj och enskilt medlemsskap. Berättigar också till deltagande på våra kvällstävlingar.

Ungdom/pensionär 2022: 200 kr
Kostnad för 2023 fastställs vid årsmötet