Utrustning

För att börja spela bangolf behöver du inte så mycket utrustning. En klubba, några bollar och sköna skor så är du igång! Här förklarar vi lite mer om bangolfens utrustningsdelar.

Klubba

Det behövs en bra klubba. Om du spelar äventyrsgolf/MOS spelar du vanligtvis med en klubba utan gummi på bladet. På övriga underlag spelar du med en klubba som har ett sex till åtta millimeter tjockt gummi.

Vi hjälper dig självklart med råd och tips inför klubbköpet. Du kan också köpa klubban via oss. Fråga i kiosken så får du hjälp!

Vid spel på konstgräs så kan du välja mellan att spela med en bangolfklubba och en golfputter. Det sistnämnda köper du i en välsorterad sportbutik.

En ny klubba kostar från 600:- och upp till 1 500:-. En begagnad klubba kostar vanligtvis från 300:- och uppåt. Som vanligt gäller att du får vad du betalar för. Det betyder att betalar du lite mera, så får du oftast en lite mer stabil klubba.

Hur vet jag vilken klubba jag ska ha?
Först gäller det att ta reda på om du spelar med en vänster- eller högerklubba. Det är nu lite ologiskt, men om du står med vänster axel mot banan, så använder du faktiskt en högerklubba! Tvärtom gäller också, höger axel närmast banan och du spelar med en vänsterklubba!

När du väl har klurat ut det, är nästa steg att avgöra längden. Tumregeln är att klubban ska nå upp till höften.

Bollar

Du vet kanske att man använder en massa olika bollar i bangolf. Men sanningen är att det beror mycket på vilket underlag som du spelar. På MOS räcker oftast en boll medan du på EB och betong kan behöva cirka 10 bollar. På det fjärde underlaget, filt, är tre bollar en god start.

Det som skiljer bollarna åt är framförallt hur mycket de studsar. Dessutom är bollarna olika hårda, har olika ytskikt och väger olika mycket.

Om du ska börja spela filt så har du oftast en stumboll som inte studsar någonting, en rakbaneboll som studsar 4-7 och används på plana banor samt en studsigare boll.

När du börjar bli lite duktig på bangolf så kan du komplettera med ytterligare några bollar som studsar lite olika. Då kan du kan också passa på att köpa en bollväska som är bra att förvara dina bollar i.

Om du spelar på MOS så använder du en vanlig golfboll. En del spelare väljer dock att spela med vanliga bangolfbollar.

EB och betong är de mest bollkrävande underlagen. Här är det mycket svårt att ge några generella tips då det beror på anläggningen som du spelar på.

Text från Svenska Bangolfförbundet, www.bangolf.se
HUVUDSPONSORER 2023

Skoghalls BGK


Lunserudsvägen 3
663 31 Skoghall
054-51 79 90
info@skoghallsbangolf.se

Öppettider (från 20 april):
Alla dagar 09:00–21:00
Kommande aktiviteter

Lördag 20 april
SÄSONGSPREMIÄR!
Vi har öppet 09.00-21.00 både lördag och söndag